понеделник, 26 юли 2010 г.

Историята на таксито

  Както при нас, така и в Ню Йорк един от символите на града е жълтото такси. Но как се е появило то изобщо? Кой и къде е започнал бизнеса с такситата и как? Прочетете по-надолу и ще разберете.

Yellow Cabs

  Това една от най-старите фирми, които се занимават с таксита. Основана е 1905г. от партньорите Джон Херц и Уолдън У.Шоу и оттогава до днес се е развила като една от най-успешните. В по-ранните години, когато компанията още се е борила за популярност, били проведени проучвания с цел да се определи с какъв цвят хората асоциират таксито. Още тогава установили, че жълтото било възприемано като отличителен белег. Основа задача на Yellow Cabs била да се премахне вярването, че возенето в такси е нещо недостойно и затова започнало да обикалят и да убеждават хората, че няма по-безгрижно чувство от това, да могат да пътуват до където си искат без да карат те самите.


  Black cabs


 За първи път черното такси се появило в Лондон през 1625, когато използвали коне и фирмата за този тип услуга се наричала Hackney Carriage. Терминът "такси" се появил няколко години по-късно заедно с изобретението на Вилхелм Бруун - таксиметърът, който измервал изминатото разстояние и времето, което е отнело. Така цената била справедлива, а технологията се използва и днес. За да станеш шофьор на черно такси, трябва да минеш теста, който е определен като най-труден в целия свят. На мнозина им отнема до 4 години, за да добият нужните познания, но само чрез теста можеш да станеш успешен таксиметров шофьор на Black Cabs (за Mini Cabs не ти е нужен подобен тест). Има и други изисквания за физическата форма, които трябва да се спазват, преди да започнеш работата. Дори и да звучат странно за съвременното общество, тези условия съществуват от години. Едно от тях, например, е височината на превозното средство да бъде такава, че на задната седалка да може спокойно да седи човек с бомбе на главата си.
  Black cabs днес всъщност са единствената фирма в Лондон, на която й е позволено да качва хора от улицата. Другият вариант са т.нар. Mini cabs. но за тях е необходима предварителна уговорка по телефона. Black cabs също се явява и като централа за ненужна информация на колело от всякакво естество - странно изглеждащите шофьори (по-рядко шофьорки) могат да ти кажат всичко. 



Hackney carriage

  Това е въпросната фирма, която е първата в света на такситата и която първоначално е използвала коне. По-късно те били заменени с автомобили, но днес специалната услуга още се предлага и без проблем можеш да наемеш заедно с 5-има души кола, управлявана от 2 коня и 4 гуми. Само че не можеш да я спреш от улицата без предварителна резервация.




Enhanced by Zemanta

Няма коментари: