вторник, 6 юли 2010 г.

Butterfly Sex

   Нежен допир. Пърхащи криле. Сливане на тела. С други думи: секс между пеперуди




    Забележка: На брачния ритуал на последната двойка лично съм присъствала. Колко воайорско!☺
   Относно самото размножаване на пеперудите:
   Етапът на привличане включва демонстрирането на различни шарки от крилете им (според учени в Йейл), като така бонус е и че отблъскват враговете-долната част от крилцата е за забежките, горната - за враговете.

   Животът на пеперудите птротича в 4 етапа:

  • яйце - обикновено бива прикачено за долната част на листо. То се превръща в следващата форма:
  • гъсеница- работата й е да консумира достатъчно храна, за да преживее, докато се превърне в пеперуда. Самата трансформация действа в следващата фаза, когато бъдещата пеперудка е в:
  • какавида. Предпоследната част от развитието й, която е направена главно с цел хранене. Следва:
  • пеперуда- тя пък е създадена за чифтосване.


    Ето как става самият секс между пеперудите Monarch.
  Всъщност е както при животните - спермата от мъжката пеперуда опложда женското яйце (понякога и т.нар. spermatophore, един вид по-обогатена сперма). Мъжките и женските индивиди се разпознават според цвета, големината, формата, структурата на крилата - различни за всеки вид. За да привлекат женска, мъжките използват различни фермони (химикали със специфичен аромат), които женските намират за неустоими, и трептят с крила по-динамично от обикновено. 
   След като и двете пеперуди се харесат взаимно, мъжката  отнася женската в дърво или храст, скрити от потенциални заплашители, които биха прекъснали акта им. На скритото място започва същинската част. Тя трае следващите няколко часа. Мъжкият прехвърля спермата си в женската през нейната тръбичка - bursa, от която по-късно ще излязат яйцата. 
   След акта женската отлита, за да намери специално растение, в което да снесе яйцата. Растението не е случайно, защото по време на фазите на развитие пеперудите са много уязвими (топлина, гъбички, влага). За най-подходящо се смята milkweed plant. Там "майката" поставя едно или групичка яйца (в зависимост от вида), който се залепват за листото с помощта на лрпкавата течност, която идва заедно със спермата.
   Много често след половия акт мъжкият умира.

Още информация: цък

Твоята гледна точка има значение! Затова всяко твое мнение, убеждение, съгласие, противоречие може да заповяда, да влезе, седне и изпие чаша ободряваща напитка в полето с коментари.  Даже и да си Анонимен :)






Няма коментари: